Registreer nu

Login

Wachtwoord vergeten

Lost your password? Please enter your email address. You will receive a link and will create a new password via email.

vraag toe te voegen

Login

Registreer nu

Meld je gratis aan.

Huidkanker

Vanzelfsprekend moet niet bij iedere huidafwijking of huiduitslag meteen worden gedacht aan huidkanker, desondanks is het een serieus ziektebeeld dat uitgesloten dient te worden. Omdat huidkanker zich in verschillende vormen kan uiten en verschillende patronen heeft, kan er niet één specifiek kenmerk beschreven worden. In het algemeen wordt huidkanker beschreven als een verandering van de huid zoals een ruw plekje, ongenezende wond of een bestaande plek of afwijking (denk aan een moedervlek) dat plotseling verandert (groter wordt, van kleur of structuur verandert).

Soorten huidkanker
Feitelijk zijn er twee soorten huidkanker; de melanomen en de niet-melanomen.

  • Melanomen
  • Niet-melanomen
    • Basaalcelcarcinoom
    • Plaveiselcarcinoom

Risicofactoren huidkanker
Veruit de grootste risicofactor voor de ontwikkeling van huidkanker is (langdurige of veelvuldige) blootstelling aan de zon. De schadelijke UV-straling van de zon (piekmoment is tussen 12 en 14 uur overdag) zorgt naast een bruine tint ook voor beschadiging van de huid. Algemeen wordt aangenomen dat hoe vaker men is verbrand door de zon, des te groter is de kans op de ontwikkeling van huidkanker. Andere risicofactoren zijn het type huid (hoe lichter de huid hoe hoger het risico), leeftijd, hoeveelheid moedervlekken reeds op het lichaam en medicatie die het immuunsysteem onderdrukken (bijvoorbeeld bij transplantatiepatienten).

Leave a reply

Captcha Klik op het plaatje voor nieuwe captcha

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Over sandra